AKP iktidarında okumak artık hayal oldu!

AKP iktidarında okumak artık hayal oldu!

Çöken Eğitim sisteminin faturası velilere kesiliyor!

Okula kayıt parası 120 binlere dayandı!
AKP’gillerin eğitimi 22 yılda getirdikleri son nokta :
Paran varsa oku!

Yıldan yıla eğitimle ilgili sorunlarımızın katlanarak büyüdüğü ülkemizde, Eylül ayının yaklaşmasıyla birlikte çocuklarını okula kaydettiren velilerden “bağış” adı altında yüksek kayıt ücreti alınması velileri kara kara düşündürüyor. Okulların açılacak olması veli ve öğrenciler için okul heyecanından çok bir kabusa dönüşmüş durumda.
Eğitim sistemimizi bilinçli bir şekilde 22 yıldır özelleştirme ve gericilik dayatmalarıyla kuşatan Ortaçağ sevdalısı AKP’giller, bu ülkenin bağrına sokulmuş emperyalist bir hançerdir. Kimilerinin daha yeni yeni fark ettiği bu durumun başlangıcı AKP’nin Türkiye’nin başına getirilmesiyle başladı. Her kurumun yozlaşıp çürümesi gibi eğitim ortamının da hızla bilimsel temelden uzaklaşıp okulların imam hatibe dönüştürülmesi ve de parasız kamusal eğitimden uzaklaşarak bugün astronomik kayıt ücretlerini konuşuyor olmamızın temeli taa 2002’de ABD-AB emperyalistlerinin iktidara taşıdığı AKP’yle birlikte atıldı. Bütün bu dönüşümleri artık gizleme kaygısı da gütmeyen AKP’nin hedefinde karma eğitimin son bulduğu kızsız okullar, medreseleşmiş bir eğitim sistemi ve tarikat ve cemaatlerin hamiliğini üstlenen TÜRGEV, Maarif Vakfı ,İlim Yayma Cemiyeti gibi yandaşlarının kurduğu gerici bu kurumlara oluk oluk para aktarmak var. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olan ve hepsi birer devlet okulu olarak Anayasada tanımlanan İlköğretim okullarına ise Bakanlık bütçesinden yeterli kaynak aktarılmayarak, okulların tüm yükü velilerin sırtına yükleniyor. Bu yıl da değişen bir şey olmadı. Devlet okullarında “bağış” adı altında toplanan kayıt paraları özel okullarla yarışır halde. Okulların bulunduğu semte göre değişiklik gösteren bu ücretler kimi yerde 5-10 bin kimi okullarda ise 120 bin liraya kadar çıkmış durumda. (https://www.cumhuriyet.com.tr/egitim/devlet-okullarinda-bagis-adi-altinda-120-bin-lirayi-bulan-ogrenim-ucreti-aliniyor-velilere-yukleniyorlar-2112246?utm_medium)
Ekonomik anlamda adına yaşamak bile denemeyecek kadar fakirleştiğimiz ve sefalete sürüklendiğimiz bugünlerde önümüze çıkan bu yasadışı kayıt paraları da AKP’giller tarafından önümüze çıkarılan son zulümlerinden birisi. Kendi elleriyle yarattıkları işsizlik ve pahalılık cehenneminde çocuklarımızın okul sevinçlerini söndürdüler. Anasınıfından üniversiteye kadar özel okulların mantar gibi çoğaldığı, devlet okullarının da ticarileştirilerek şirket gibi yönetilmesine aracılık eden Tefeci-Bezirgân Sermaye Sınıfının nihai amacı laik, bilimsel ve kamusal eğitimi bitirmek. Köy Enstitülerinin kapatılmasındaki nihai amaç da bugün gelinen noktaya ulaşmaktı. Cumhuriyetin ilanından bu yana bu topraklarda Siyasal İslamcıların emperyalistlerle kol kola girerek ülkeyi bağımsızlığından koparma, laik ve bilimsel eğitimden uzaklaştırdıkları halkı köle durumuna sokarak, istedikleri Ortaçağ Karanlığına sürükleme hayalleri ve işbirliği hiç bitmedi. Ülkemizin başına çöreklenen biri modern diğeri antika iki gerici sermaye sınıfının, Finans Kapital ve Tefeci-Bezirgân Sermayenin siyasi temsilcisi olan 1950 DP iktidarı ile hız kazanan bu süreç, bugün AKP’giller iktidarı eliyle hayasızca sürüyor.
Okulların bu denli paralı hale getirerek halkımızın çocuklarının okumasına engel oldukları gibi bilimden, sanattan, şiirden, tiyatrodan, spordan uzak tutarak çölleşmiş bir kurak bir düzen kurma peşindeler.
Ama hiç heveslenmesinler!
Ne o çok arzu ettikleri Karanlık düzeni kurabilecekler ne de Cumhuriyeti yıkabilecekler!

Nazım Hikmet’in dizeleştirdiği “Hep bir ağızdan sevinçli bir destan okur gibi yaşamak” var ya hepimizin bilincinde, belleğinde kazılı ve canlı…
“Bitmemişti bitmemişti karanlığın dev gürültüsü” diye hafızalarımıza kazınan Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın dizeleri ise bugün hepimizi uyanık olmaya ve Ortaçağcılarla kavgada mücadeleye davet ediyor…
Şiirle yıkanmış beyinlerimizin, bilimle donanmış bilinçlerimizin ışığında Halkçı Kamu Emekçileri olarak;
Eşit, Laik, Bilimsel, Parasız eğitim mücadelesini var gücümüzle sonuna kadar sürdüreceğiz!
Çocuklarımız müşteri, bizler de işletmeci değiliz!
Yaşasın Laik, Bilimsel, Parasız Eğitim!
(26.08.2023)
Halkçı Kamu Emekçileri

Sosyal Medyada Paylaşın: