AKP’giller’in, Parababaları İçin Ucuz İşgücü Kaynağına Dönüştürdüğü MESEM Bir Can Daha Aldı

AKP’giller’in, Parababaları İçin Ucuz İşgücü Kaynağına Dönüştürdüğü MESEM Bir Can Daha Aldı

Gün geçmiyor ki iş cinayetleri haberleri almayalım. Bu sefer AKP’giller’in Millî Eğitim Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan ve çocuk işçiliğin yasal kılıfına uydurulmuş hali olan MESEM (Mesleki Eğitim Merkezi), bir çocuğumuzun daha iş cinayetinde hayatını kaybetmesine neden oldu. Daha bir ay önce yine MESEM öğrencisi olan Ömer Çakar’ın staj yerinde iş cinayetine kurban gitmesinin acısı sürerken, bu kez de Arda Tonbul’un ölümüyle sarsıldık.

14 yaşındaki Arda Tonbul, MESEM’de öğrenim gören diğer liseliler gibi haftanın yalnızca 1 günü okula giderken, geri kalan günlerde ise iş güvenliğinin sağlanmadığı, denetimlerin bakanlıklar tarafından düzenli yapılmadığı İstanbul Büyükçekmece’deki Özkanlar Metal Demir Çelik Endüstrisi AŞ’de Çıraklık Eğitimi/Staj adı altında, çocuk yaşta köle gibi çalıştırılıyordu.

9 Ocak’ta staj yaptığı işyerinde yalnız kaldığı sırada sac büküm makinesine bakarken, farkında olmadan ayağı makine düğmesine çarpıp makinenin çalışmasıyla başı sıkışan ve ağır yaralanan Arda Tonbul, ancak 16 dakika sonra fark edildi. 8 gün süren ölüm kalım savaşında yenik düştü ve önceki gün hayatını kaybetti. Hayatını kaybetmeseydi bugün karnesini alacaktı.

16 yaş altı çocukların ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılması yasakken, MESEM’de eğitim gören çocukların Çıraklık Eğitimi/Staj adı altında denetimsiz ve tehlikeli işlerde çalıştırılması iş cinayetlerine davetiye çıkarmaktadır. Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) adı altında Türkiye genelinde yaklaşık 1.5 milyon çocuğumuz bu kapsamda çalıştırılmaktadır. Günde 7-8 saat çalışan çocuklarımız, çalışmalarının karşılığında çok düşük bir ücret almaktadırlar. Bu olumsuzluklarına rağmen AKP’giller’in yarattığı açlık ve sefalet cehenneminde yanıp kavrulan çocuklarımız, çaresizlik içinde MESEM’e başvurmak zorunda bırakılmaktadır. Bu sebeple MESEM’e başvuran öğrenci sayısı her yıl artmaktadır.

Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) tarafından çocuklarımızın Parababalarına ucuz işçi olarak feda edilmesine, çocukların eğitim dışına itilmesine ve MESEM aracılığıyla teşvik adı altında Patronlara para akıtılmasına hayır diyoruz!

MESEM’ler aracılığıyla Parababalarına aktarılan paralarla, meslek okullarına gerekli alet, edevat ve makineleri alarak çocukların olmaları gereken yerde, yani okullarında meslek öğrenmeleri sağlanabilir ama AKP’giller’in bekçiliğini yaptıkları acımasız Parababaları  düzeninde bu mümkün değildir.

Peki biz bu düzene seyirci mi kalacağız?

Asla!

Biz bu düzene dur diyeceğiz.

Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) tarafından çocuklarımızın Parababalarına ucuz işgücü olarak feda edilmesine, çocuklarımızın eğitim dışına itilmesine ve MESEM aracılığıyla teşvik adı altında Patronlara para akıtılmasına karşı mücadelemizi sürdüreceğiz.

Yaşamlarının baharında fabrikalarda her türlü ağır ve tehlikeli işe koşturulan, patronların hayasız sömürüsüne maruz kalan, hayalleri yok edilen, iş cinayetlerinde katledilen çocuklarımızın hesabını soracağız!

Gelecek o günler, mutlaka gelecek, getireceğiz!

Yaşasın örgütlü mücadelemiz! (19.01.2024)

Sosyal Medyada Paylaşın: