Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Eski Avukatı Doğan Erkan, Anayasa Mahkemesinden emsal niteliğinde bir kararın çıkmasına daha imza attı

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Eski Avukatı Doğan Erkan, Anayasa Mahkemesinden emsal niteliğinde bir kararın çıkmasına daha imza attı

Ülkemizdeki adalet mekanizması bir taraftan tüm kurumlarıyla birlikte AKP İktidarı tarafından iğdiş edilmeye devam ederken, Halkçı, Devrimci Hukukçuların bu alandaki mücadelesi de hızla sürüyor.

Geçtiğimiz dönemlerde Birleşik Kamu İş Konfederasyonu’nun avukatlığını üstlenen Doğan Erkan, bu koşullarda dahi hukuki mücadeleyle çeşitli kazanımlar elde edileceğini gösteren bir başarıya imza atarak Anayasa Mahkemesinden önemli ve emsal niteliğinde bir karar çıkarmayı başardı.

Av. Doğan Erkan’ın Konfederasyon avukatlığını üstlendiği dönemde, 2014-2015 eğitim öğretim döneminde gerçekleştirilen TEOG sınavında birtakım usulsüzlükler olduğunu belirterek “Devlet içinde yeni çeteler mi var?” ifadesini kullanan Birleşik Kamu İş ve Eğitim İş Yöneticisi Ali Taştan arkadaşımız hakkında suç duyurusunda bulunulmuş, adil olmayan bir yargılama sonucunda hapis cezası verilmiş ve hükmün açıklanması geri bırakılmıştı.

Av. Doğan Erkan’ın Anayasa Mahkemesine götürdüğü davadan “İfade ve Düşünce Özgürlüğü” lehinde emsal bir karar çıktı.

Av. Doğan Erkan’ın konuyla ve Anayasa Mahkemesinin verdiği kararla ilgili değerlendirmeleri şu şekilde:

***

Şu kötü günlerde Anayasa Mahkemesinden güzel bir karar aldık. Özetçe şöyle:

Müvekkilimiz, bir gazetecinin kendisiyle yaptığı röportajda, Eğitim-iş Sendikası ve Birleşik Kamu-iş yöneticisi olması hasebiyle, sendikacı kimliğiyle, 2014-2015 yılında yapılan TEOG sınavında usulsüzlükler olduğunu dile getirerek soru kipinde “devlet içinde yeni çeteler mi var” ifadelerini kullanmıştı.

Milli Eğitim Bakanlığı önce bu haberi tekzip etmişi, ardından müvekkilimiz hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Adil olmayan bir yargılama sonucunda müvekkilimize hapis cezası verilmiş ve hükmün açıklaması geri bırakılmıştı.

Biz de dönemin Birleşik Kamu-İş avukatı olarak (şu an böyle bir görevimiz yoktur) Anayasa Mahkemesine başvurarak hem İfade Özgürlüğü hakkının ihlalinin tespitini, hem de yeniden yargılama kararı verilmesini istemiştik.

Anayasa Mahkemesi iki talebimizi de kabul ederek İFADE VE DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ lehinde emsal bir karar daha verdi.

Karar hem sendikacılar, hem gazeteciler açısından önemli.

Kararı unsurlarıyla birlikte özetlemek ve ÖNEMLİ UNSURLARINI göstermek gerekirse;

– Haberin kamuoyunun çıkarlarını ilgilendirmesi

– Sendikacı kimliğiyle faaliyet alanında bulunan tartışmalara ilişkin iddialarda bulunma hakkı

– Kamu görevlilerinin açıklanan düşüncenin ağır, sert ve keskin ifadelerle dile getirilmesine katlanması gerektiği

– Ağır eleştiriler somut bağlamlara dayanmaktaysa içeriğinde kışkırtıcı ifadeler bulunabileceği (bu bağlamda devlet içinde çete/çeteler bulunduğu iddia edilebilir bulunmuştur)

– Bu unsurları barındıran DÜŞÜNCEYİ AÇIKLAMA HÜRRİYETİ’nin demokratik bir toplumda cezalandırılamayacağı

Değerlendirmeleri ve gerekçeleri benzer durumlara da yön gösterecek nitelikte.

Karar, Hukuk ve Demokrasi mücadelesine hayırlı olsun. 25.03.2020

Av. Doğan ERKAN

***

Av. Doğan Erkan’ın çabalarıyla Anayasa Mahkemesinin verdiği bu karar, Erkan’ın da yukarıda ifade ettiği gibi Kamu Emekçilerinin Mücadelesinde de çok önemli bir yere sahiptir. Bu sebepten dolayı Halkçı Kamu Emekçileri olarak, Konfederasyonumuzun bir dönem avukatlığını yapmış olan Av. Doğan Erkan’ı çabalarından dolayı kutluyor, kendisine teşekkür ediyoruz.

İlgili Anayasa Mahkemesi kararına aşağıdaki linkten ulaşılabilir:

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/03/20200325-13.pdf

Sosyal Medyada Paylaşın: