Ekonomik Krizi MEB’e verilen bütçeden kesinti yaparak alt edemezsiniz!

Ekonomik Krizi MEB’e verilen bütçeden kesinti yaparak alt edemezsiniz!

16 yıllık AKP İktidarının, ABD ve AB’ye yani Dolar ve Euro’ya göbekten bağlı, üretime dayanmayan, tüm kamu mallarını üç kuruşa yeyim ettiren, özelleştirmeci, AVM’ci, betoncu, köprücü ekonomi politikasının doğal sonucu olarak büyük bir ekonomik kriz patlak verdi. Ve Türk Lirası Dolar ve Euro karşısında eridikçe eridi. Krizin faturası, daha önceki bütün krizlerde olduğu gibi, yine tüm değer yaratan emekçi halkımıza çıkartılıyor. Elektriğe, doğalgaza, benzine, mazota, ete, ekmeğe, çarşıya, pazara üst üste gelen zamlar gösteriyor ki kemer sıkma görevi yine halkımıza verildi. Hayat pahalılığı, işsizlik ve pahalılık cehenneminde kavrulan Emekçi Halkımıza kan kusturacak.
Tayyip Erdoğan 1000 odalı kaçak ve haram sarayında altın varaklı bardaklarında beyaz çayını sultanlar gibi yudumlarken, Ahlat’ta 1071 metrekarelik kullanım alanı olacak 10 dönüm kapalı alana yeni köşkünün temellerini atarken, emekçi halkımıza reva görülen geçim derdiyle, açlıkla, yoksullukla boğuşmak oldu.
Tüm bu gelişmeler karşısında Damat Albayrak’ın başında olduğu Hazine ve Maliye Bakanlığı Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçesinden 2 milyar liralık kesinti yapılacağını açıkladı.
MEB’e 2018 yılı için 92 milyar 528 milyon 652 bin TL bütçe verilmişti. Bunun 73 milyar 289 milyon 191 bin TL’si personel maaşları ve SGK primleri için ayrıldı. Yılın ilk 6 ayında, personel giderleri haricinde, geriye kalan 19 milyar 239 milyon 461 bin TL’nin 8 milyar 605 milyon 744 bin 122 TL’si harcandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan MEB’e gönderilen tasarruf tedbirleri içerisinde 73,2 milyar TL olan personel giderlerine hiç dokunulmadı. Bakanlık kasada kalan 10 milyar 633 milyon 716 bin 878 TL’den 2 milyar TL kesinti yaptı. Böylece eğitim bütçesinde kalan paranın yüzde 18’i kesilmiş oldu. Tasarruf kapsamında, büyük kesinti kararlarından biri de okulların her türlü altyapı giderleri ve alımları ile ilgilenen İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı için alındı. Okullar için hammadde, her türlü ürün alımları; yeni okul yapımı için kamulaştırma, satın alma ve büyük bakım-onarımları için ayrılan bütçeden 145 milyon TL kesildi. Bazı müdürlüklerden de toplamda 800 milyon TL’den fazla kesinti yapıldı.
Her kademedeki okulda parasız yatılı okuyan öğrencilerin ailelerine verilen “pansiyon hizmetleri” ödeneğinden 103 milyon TL kesildi. Bu kapsamda en büyük kesinti 38 milyon ile lisede yatılı okuyan öğrencilere verilen yurt yardımından yapıldı. Öğrencilere verilen burslardan da toplamda 20 milyon TL kesinti yapıldı. Aynı liste kapsamında Özel Öğretim Genel Müdürlüğü bütçesinden, “Özel okul teşviki” kalemine yatırılan 1 milyar 278 milyon TL’den de 75 milyon TL kesildi.
Bakanlığın tasarruf listesinin ayrıntılarına göre en yüksek kesinti, tablet bilgisayar ve akıllı tahtalı eğitim uygulaması olan FATİH projesinden yapıldı.
MEB’in 2018 bütçesine göre projenin yürütücüsü Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’ne 1 milyar 35 milyon 84 bin TL ayrıldı. Yılın ilk 6 ayında bu paranın yüzde 0.74’ü harcandı. Geriye kalan 1 milyar 27 milyon 378 bin 475 TL’lik ödenekten ise 705 milyon TL tasarruf edildi. Yapılan yüzde 68,62’lik kesinti, FATİH projesi için yapılan pek çok alımın iptal edildiği yorumlarına neden oldu. (http://www.milliyet.com.tr/meb-in-butcesinde-2-milyar-liralik-gundem-2730737/ )
Zaten kuşa çevirdiğiniz MEB bütçesine ve zaten bitme noktasına getirdiğiniz eğitim sistemine bir darbe de böyle vurmuş oldunuz. Çocukların, gençlerin geleceklerine, kaliteli okullarda kaliteli eğitim görmelerine, köy çocuklarının okullarına, ataması yapılmayan öğretmenlerin hayallerine göz dikmiş oldunuz. Sizler, “Komşusu açken tok yatan bizden değildir.” hadisini destur edinmemişsiniz; sizler hurma lifinden yastığa baş koyan, tek dünyalığı ibriği ve seccadesi olan Hz. Muhammed’i değil, korkusundan Müslüman olan Ebu Süfyan’ı, saraylar yaptırıp oralarda yaşayan Muaviye’yi-Yezid’i örnek almışsınız.
Fakat bu topraklara da güzel günler gelecek, getireceğiz. İşte o zaman bütçeden en büyük payı eğitim ve sağlık alanı alacak. Çünkü bizlerin kıymet verdiği unsur, rant değil, insan olacak… (28.08.2018)

Halkçı Kamu Emekçileri

Sosyal Medyada Paylaşın: